Kai tu nusprendi tapti geriausia ir sveikiausia savo paties versija, noras būti “prie chebros” tikrai niekur nedingsta. Tokiems, kaip tu ir aš, rinka tikrai turi ką pasiūlyti. Didelę jos dalį užima patys įvairiausi nealkoholiniai gėrimai, kurie leidžia žmonėms mėgautis alkoholinių gėrimų skonio savybėmis ir neturi jokio neigiamo poveikio. Alkoholio alternatyvos – tai nealkoholinis alus ar vynas, nealkoholiniai kokteiliai, kombuča ir t.t.
Ekspertai alkoholį sieja su įvairiomis pasekmėmis sveikatai. Tarp jų yra šimtai fizinės ir psichinės sveikatos sutrikimų ir žala visuomenei.
Be to, nuo alkoholio vartojimo sutrikimų kasmet miršta daugiau kaip 3 milijonai žmonių visame pasaulyje.
Todėl šiandien žmonės po truputį tampa sąmoningesni, o sveikesnės gyvensenos bumas diktuoja gėrimų madas ir pasiūlą.
Kombuča
Kombuča yra mano gėrimas numeris vienas. Kadangi anksčiau buvau alaus mėgėja, kombuča turi tą malonų raugo atspalvį ir lengvą gazą. Tai fermentuotas arbatos gėrimas, kuris šiuo metu išgyvena renesanso laikotarpį, žodžiu, atgimimą. Jos galima rasti parduotuvių lentynose pačių įvairiausių skonių, tačiau ją gaminti galima ir namuose.
Aš manau, kad pagrindinis kombučos privalumas yra tas, kad ji turi žymiai mažiau kalorijų, negu įprasti gaivieji gėrimai iš parduotuvių lentynų. 100 ml. viso labo tik 19 kalorijų.
Taip pat kombučia, kaip ir raugintos daržovės, pieno produktai, gira – pasižymi gerosiomis savybėmis, probiotikais ir teigiamai veikia mūsų mikrobiotą, tai yra bakterijų pasaulį, kuris yra mūsų žarnyne.
Reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad naminėje kombučoje vis tik yra šiek tiek alkoholio.
“Mocktails”-nealkoholiniai kokteiliai
Mockteiliai arba kitaip vadinami nealkoholiniai kokteiliai yra viena geriausių alternatyvų alkoholiui, jei geriate bare. Daugelyje vietų siūloma kai kurių populiariausių kokteilių alternatyvų be alkoholio. Dažniausiai tai būna paprasti Mojito, Lemon Drop, Bloody Mary (dažnai vadinami Virgin Mary) ir kiti klasikiniai kokteiliai.
Pagrindinis mockteilių minusas – juose yra labai daug cukraus, nes jie dažniausiai gaminami iš įvairiausių sulčių ir sirupų.
Aš pati nepraleidžiu progos visada išbandyti nealkoholinių kokteilių, kai vakarojame ne namie ir tikrai džiaugiuosi, kad jiems rinkoje jau atsirado vietos ir barmenai yra kūribiškesni ir nebegamina vien klaikiai saldžių sirupo mišinių.
Imbierinis alus
Imbierinis alus yra mažo kaloringumo alaus variantas. Jis, kaip ir kombuča yra gazuotas ir turi alaus aromatą. Be to, jis atrodo taip pat, kaip ir lageris, todėl niekas nepastebės skirtumo. Tie, kurie nori lengvesnio skonio ir mažiau putojančio alaus, tikrai turėtų išbandyti šį variantą.
Tyrimų, susijusių būtent su šiuo gazuotu gėrimu, atlikta nedaug, tačiau yra daug tyrimų apie patį imbierą, kurie rodo, kad šis ingredientas gali būti labai naudingas tavo sveikatai. Pavyzdžiui, Mašhado medicinos mokslų universiteto atliktas tyrimas rodo, kad imbiero šaknyje yra junginių, tokių kaip shogaoliai ir gingeroliai, kurie gali padėti išvengti uždegimo ir apsaugoti nuo ląstelių pažeidimų. Savo ruožtu tai gali padėti palaikyti kepenų sveikatą ir šiek tiek apsaugoti nuo tam tikrų toksinų.
Jei nori pasinaudoti imbiero nauda sveikatai, rinkis ekologišką imbierinį alų, nes tikėtina, kad jo receptūroje bus daugiau imbiero.
macha arbata
Jei norėdamas atpalaiduoti protą vartoji alkoholį, “Matcha” arbata gali būti geriausias pasirinkimas tavo alkoholio pakaitalų sąraše, nes joje yra L-teanino. Šis junginys didina GABA, atsipalaidavimo neuromediatoriaus, kuris taip pat išsiskiria vartojant alkoholį. Kai kurios kompanijos jos net pradėjo dėti į gaiviuosius gėrimus.
Tradiciškai Matcha arbata gaminama iš žaliosios arbatos lapelių, kurie rankomis sumalami akmenimis į minkštus miltelius. Šie persijojami ir specialiu įrankiu suplakami su karštu vandeniu, kad būtų pagamintas gėrimas.
Metams bėgant šis gėrimas tapo populiaresnis, visi pradėjo jį pardavinėti visais pavidalais. Užsuk į vietinę kavinę ir pamatysi ją kaip vieną iš siūlomų sveikų kavos alternatyvų, nes joje yra kofeino. Maisto prekių parduotuvėse gali rasti Matcha arbatos parduodamos buteliukuose.
kokosų vanduo
Kokosų vanduo yra skaidrus, lengvas ir gaivus skystis, kurio didžiąją dalį (net apie 95 proc.) sudaro vanduo. Jis nėra gaminamas ir randamas jaunų žalių kokosų viduje.
Daugelis atogrąžose gyvenančių kultūrų kokosų vandenį laiko vertingesniu už kitus gėrimus dėl ypatingos jo sudėties ir naudos sveikatai. Kokosų vandenyje:
– Gausu natūralių vitaminų (ypač B grupės), mineralų ir mikroelementų (įskaitant manganą, cinką, seleną, jodą, sierą).
– Puikus elektrolitų ir natūralių druskų šaltinis. Kokosų vandenyje randami penki mūsų organizmui reikalingi elektrolitai: kalis, natris, magnis, fosforas, kalcis.
– Sudėtyje yra citokininų (augalų hormonų), kurie ląsteles ir audinius veikia prieš senėjimą.
– Yra amino rūgščių, organinių rūgščių, fermentų, antioksidantų.
Jaunų kokosų vanduo yra vienas iš turtingiausių natūralių elektrolitų šaltinių. Dėl ko šis gėrimas vertas visų įmanomų liaupsių.
Nealkoholiniai gėrimai: alus, sidras, vynas ir net degtinė
Šiandien nealkoholinių visų gėrimų atmainų yra tiek daug, kad neužteks viso gyvenimo jiems išbandyti. Pradedant nealkoholiniu alumi ir baigiant ypatingai populiariu nealkoholiniu džinu.
Tarkim sidrai be alkoholio pasižymi obuolių skoniu ir tradicinių sidrų putojimu. Kaip ir nealkoholinis alus, nealkoholiniai sidrai paprastai gaminami panašiais metodais kaip ir tradiciniai tikrieji sidrai.
Procesas prasideda nuo obuolių atrinkimo ir spaudimo, kad būtų išgautos sultys. Šios sultys pasterizuojamos, kad būtų pašalintos bet kokios bakterijos ar laukinės mielės, o fermentacijos procesas nutraukiamas anksti arba nepradedamas, todėl pagaminamas gėrimas, kuriame alkoholio kiekis yra nedidelis arba jo visai nėra.
Vyno mėgėjai taip pat gali mėgautis tradiciniais vynų skoniais be alkoholio. Nealkoholiniams vynams taikomi tie patys tradiciniai gamybos metodai. Gamintojai skina vynuoges, jas sutrina ir fermentuoja, kad pagamintų bazinį vyną. Tačiau vėliau jie naudoja metodus alkoholio kiekiui sumažinti arba pašalinti.
Putojančios sultys
Putojančios sultys gaminamos naudojant tą patį fermentacijos procesą kaip ir putojantis vynas, todėl yra puiki alternatyva Prosecco ar šampanui, nes turi tuos pačius burbuliukus.
Galbūt skamba keistai, bet tai gali būti puikus nealkoholinis pasirinkimas mėgstantiems vyną. Jie gaminami iš vaisių, žolelių ir obuolių sidro acto, todėl dėl savo rūgštingumo ir skonių įvairovės natūraliai pakeičia vyną.
Kodėl reiktų rinktis nealkoholinius gėrimus vietoj tradicinių alkoholinių?
Užtenka tik vieno mėnesio, kad pajustum visus alkoholio atsisakymo privalumus. Štai keli iš jų:
- Geresnė fizinė sveikata: Rinkdamiesi alternatyvas be alkoholio, asmenys gali sumažinti riziką susirgti su alkoholiu susijusiomis sveikatos problemomis. Be to – daugiau jokių pagirių.
- Geresnė svorio kontrolė: nealkoholiniai gėrimai paprastai turi mažiau kalorijų, todėl gali padėti tau išlaikyti dailesnes kūno formas.
- Geresnė emocinė savijauta: Alkoholis gali neigiamai paveikti psichinę sveikatą, sustiprinti nerimą ir depresiją. Alternatyvios alkoholio rūšys leidžia žmonėms mėgautis socialiniu gyvenimu be joki moralinių pagirių.
- Geresnė miego kokybė: Alkoholis sutrikdo miego režimą: jis tampa prastesnės kokybės, o tu jautiesi velniškai pavargęs. Pasirinkus alternatyvius alkoholio produktus, naktys gali būti ramesnės, o rytais bus kupini energijos.
- Saugesnis bendravimas: Alkoholio neturintys gėrimai leidžia žmonėms linksmintis be apsvaigimo rizikos, tai savo ruožtu leidžia tau priimti geresnius sprendimus ir išvengti prarastų daigtų, bei nelaimingų atsitikimų.
išvados
Nealkoholiniai gėrimai tinka įvairiai auditorijai, įskaitant tuos, kurie dėl religinių, sveikatos ar asmeninių priežasčių susilaiko nuo alkoholio, todėl absoliučiai visi gali dalyvauti visuomeninėje veikloje ir šventėse nesijausdami kitokie.
Alkoholio vartojimo mažinimas renkantis alkoholio alternatyvas turi daug naudos visose gyvenimo srityse. Šiuo metu yra įvairių alkoholio alternatyvų, įskaitant nealkoholinį alų, vyną ir sidrą, taip pat labai kūrybiškų variantų, tokių kaip mocktail, kombuča ir imbierinis alus. Belieka tik rinktis ir bandyti.
Įšsaugok tradicijas, tiesiog pakeisk ingredientus.
Janey Lee Grace